
Yoga nedir?
Yoga fiziksel, zihinsel ve ruhsal katmanları bütün olarak ele alınması gereken bir pratik. Başlangıç için epeyce kapsamlı bir tanım oldu, ancak yapacak bir şey yok. Mevzu derin. Nitekim, yogayı bu bütünselliğini de göz önünde bulundurarak bir yaşam felsefesi veya yaşama pratiği olarak açıklamak pek yanlış olmaz.
Kökeni Hindistan'a uzanan yoga, fiziksel ve zihinsel disiplinler bütününü anlatmak için kullanılan bir terim. Hindistan'da kullanılan Sanskritçe'de her kelimenin türediği bir kök harfi ve her harfin bir anlamı var. Yoga için de kök harf "yuj". "Yuj" kelime kökünün de "yoga" kelimesinin de bir çok anlamı var, ki bu durum da yoganın kapsamlı yapısıyla oldukça uyumlu. "Yuj" kavuşma, bir araya gelme, birleşme, karşılaşma ve yöntem anlamlarını içeren bir kök. Yuj'dan türeyen "yoga"nın anlamlarından sadece birkaçı ise şöyle; birleştirmek, kontrol etmek, boyunduruk altına almak.
Yoganın amacı kişinin ruhsal ve bedensel dengesini sağlayarak huzur bulmasını sağlamaktır. Yoga yapan kişi kendini tanımaya başlar, kişi kendini ve bedenini derinlemesine tanıdıkça evrenin uyumunu yakalar. Yoganın temel felsefesi bu esasa dayanır. Kişi bu sayede her canlıya ve dünyaya karşı derin sevgi beslemeye başlar. Yoga yapan kişi önemsiz anlamsız şeyler için üzülmez ve kendini yıpratmaz. Kısaca zihnin ve bedenin uyum içerisinde çalışmasıyla evrenle bütünleşir ve yaşamsal bir enerji ile dolar.
Kimler yoga yapabilir?
Öncelikle yoga ile ilgili sözcük dağarcığımıza iki kelime daha ekleyelim: yogi ve yogini. Yoga yapan erkeğe "yogi", kadına ise "yogini" deniyor. Kadınlı erkekli gruplara hitap edilirken de yogi terimi kullanılıyor. Kimlerin yogi veya yogini olabileceğine gelecek olursak...
Yoga seanslarına katılmak veya kendi kendinize öğrenip uygulamak için aslında hemen hemen hiçbir kısıtlama yok. Evet! Yani dileyen herkes yoga yapabilir. Kaç yaşında olduğunuz farketmez. Bebeklerden yaşı ilerlemiş kişilere kadar, uzmanlar herkese yoga yapmayı öneriyorlar.
"Güçsüzüm, esnek değilim, hiç spor yapmadım, belim ağrıyor..." gibi dertleriniz de yogadan uzak durmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Tam aksine, kontrollü bir şekilde ve mümkünse doktorunuza danışarak uzman eğitmenler eşliğinde yapacağınız yoga egzersizlerinin zararını değil faydasını göreceksiniz.
Hamilelik de yoga yapmamak için geçerli bir bahane değil. Önceden mutlaka doktorunuzun onayını alın. Sonrasında ise gözünüze bir Hamile Yogası, yani PreNatal Yoga, seansı kestirin ve başlayın! Faydaları saymakla bitmiyor.
Usta yogiler demiş ki; "Sözcükler yoganın gerçek değerini anlatmakta yetersiz kalıyor, yoga ancak deneyimlenebiliyor."
Haydi yogaya!